Η Τροφή των Θεών

       Αποκαλείται « τροφή των Θεών» και όχι άδικα, αφού είναι πλούσιο  σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό.

Πρώτοι οι Ατζέκοι χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να φτιάξουν σοκολάτα. 
Το ισχυρό του συστατικό είναι η θεοβρωμίνη (θεός – βρώση, δηλαδή τροφή των θεών), μια ουσία που χημικά μοιάζει πολύ με την καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ και την θεοφυλλίνη που υπάρχει στο τσάι.

Εκτός από τη θεοβρωμίνη, το κακάο περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες που επιδρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και απελευθερώνουν ενδορφίνες.  Οι ορμόνες αυτές έχουν δράση ανάλογη με τη δράση της μορφίνης και μας κάνουν να νιώθουμε χαλαρά και ευχάριστα. 
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η φαινυθυλαμίνη, που ανεβάζει τη διάθεση και είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό. 

   ·  Περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμυνοξύ που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να συνθέσει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς.

        
   

Επιπλέον, το ρόφημα του κακάο:

· Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, μεγαλύτερη από το κόκκινο κρασί και το τσάι, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και την εμφάνιση καρκίνου 
· Μειώνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και προστατεύει από τις θρομβώσεις του αίματος και την υπέρταση
· Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και παρέχει προστασία από τις καρδιοπάθειες
· Είναι πλούσιο σε σίδηρο και βοηθάει στην αναιμία και τα συμπτώματά της
· Προσφέρει σημαντικές ποσότητες σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ριβαφλαβίνη και φυτικές ίνες
·  Παρατείνει τη νεότητα γιατί είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων
·  Καταπολεμά το βήχα γιατί δημιουργεί μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού, προστατεύοντας τις νευρικές απολήξεις και προλαμβάνοντας την επιθυμία να βήξουμε
·   Μειώνει τους πόνους περιόδου

Ένα κουταλάκι κακάο σε σκόνη δίνει μόνο 12 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι κακάο με γάλα περιέχει περισσότερες από 196 θερμίδες. Είναι ουσιαστικά ένα κανονικό τρόφιμο, που μπορεί να μπει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο αντικαθιστώντας το δεκατιανό ή απογευματινό γεύμα.

Παρά τις θετικές επιδράσεις, το κακάο περιέχει και καφεΐνη με αποτέλεσμα να προκαλεί, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, κάποιες αρνητικές αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως αϋπνία και υπερδιέγερση. Περιέχει επίσης οξαλικά άλατα που συμβάλλουν στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Έτσι η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται στα άτομα που παρουσιάζουν το πρόβλημα αυτό.






Πηγές

https://medicine.umich.edu/medschool

http://www.medicalnewstoday.com/categories  /nutrition-diet 
















Comments

Popular Posts