Το λαχανικό του μήνα: Κουνουπίδι


Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών , των φυτών που τα άνθη τους μοιάζουν με ¨ψυχή¨ (πεταλούδα) και τα περισσότερα έχουν φύλλα που το ένα μπλέκεται μέσα στο άλλο.
Παρά το φτωχό του χρώμα (το έντονο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά είναι δείκτης μεγάλης συγκέντρωσης βιταμινών) το κουνουπίδι έχει απίθανη διατροφική αξία.




Βοηθάει πολύ σε:
Πεπτικό
είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, συστατικά που προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Κυκλοφορικό
Οι φυτικές του ίνες προστατεύουν από καρδιοαγγειακά προβλήματα και η βιταμίνη Κ εξισορροπεί την συσσώρευση Ασβεστίου στης αρτηρίες
Σκελετικό
Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ, που συνδέεται με εξωκυττάρια θεμέλια ουσία των οστών, την απορρόφηση ασβεστίου και την μείωση αποβολής του στα ούρα
Σύσπαση των μυών
Η Χολίνη βοηθάει επίσης στην δομή της κυτταρικής μεμβράνης, την μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων και μειώνει την φλεγμονή σε μυς ή άλλους ιστούς
Μνήμη
Περιέχει Χολίνη, μια σημαντική ουσία που μοιάζει με βιταμίνη, η οποία βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου, την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη

Δίαιτα
Ιδανικό για όσους μετράνε τις θερμίδες της διατροφής τους, γιατί περιέχει μόνο 25
kcal στα 100 γραμμάρια
Καρκίνο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικα, όπως γλυκοσινολάτες , ισοθιοσιανάτες, καροτινοειδή, φλαβονοειδή, σουλφοραφάνη και βιταμίνη
C, που σχετίζονται με την προστασία από το μελάνωμα, τον καρκίνο των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του στήθους, του προστάτη, του οισοφάγου
1 φλιτζάνι βρασμένο κουνουπίδι προσφέρει:

25 θερμίδες
2
g πρωτεΐνης 4% των Ημερήσιων Αναγκών
5,3
g υδατανθράκων 2%
2,5
g φυτικών ινών 10%
37
mg ω3 λιπαρά οξέα και
11
mg ω6 15%
Βιταμίνη
C 77%
Βιταμίνη Κ 20%
Βιταμίνη Β6 11%
Φυλικό οξύ 14%
Παντοθεϊκό 7%
Χολίνη 45
mg
Ασβέστιο 2%
Μαγνήσιο 4%
Κάλλιο 9%


Comments

Popular Posts