Πως η Προσωπικοτητα επηρεαζει το Σωματικο Βαρος

Είτε είστε σπιτόγατος, υπομονετικός ή ήρεμος άνθρωπος, είτε είστε εξωστρεφής και η ψυχή της παρέας, ή είστε νευρικός ή τελειομανής, η προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Συνεπής
Αν ανήκετε στους συνεπείς ανθρώπους, έχετε αυτοπειθαρχία, και δράτε σύμφωνα με το καθήκον, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε πιστοί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή φυσικής δραστηριότητας. Ίσως στην πραγματικότητα να μην είχατε ποτέ προβλήματα βάρους, γιατί απλά ακολουθείτε πιστά τους κανόνες που εσείς βάζετε στον εαυτό σας.
Κυκλοθυμικός
Αν είστε κυκλοθυμικός, με την ψυχολογία σας να επηρεάζεται και μεταβάλλεται εύκολα, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν είτε πολύ πολύ καλά, είτε πολύ πολύ άσχημα. Πολλοί από εσάς «τρώτε τα συναισθήματά σας» με το φαγητό να αποτελεί τη βαλβίδα που ανοίγει και αποσυμφορεί τις καταστάσεις. Έτσι καταφεύγετε σε αυτό με την πρώτη δυσκολία, γεγονός που ακυρώνει κάθε προσπάθεια μείωσης βάρους.
Εσωστρεφής
Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς άνθρωποι, πιθανά υιοθετούν μια πιο συνετή και λιγότερο παρορμητική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πιο λογικές επιλογές και μεγαλύτερη δέσμευση σε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
Εξωστρεφής
Αν πάλι είστε εξωστρεφής και άνθρωπος της δράσης, έχετε την τάση να συσσωρεύετε το στρες της καθημερινότητας και να οδηγήστε σε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «Συγκινησιακή Πειρατεία». Η κατάσταση αυτή ενεργοποιεί πιο πρωτόγονες συμπεριφορές απέναντι στο φαγητό, όπως υπερκατανάλωση τροφών πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπη.
Απαιτητικός
Όσοι είστε πολύ αυστηροί και απαιτητικοί από τον εαυτό σας, άνθρωποι που δεν επιτρέπετε λάθη, πιθανά θα συνεχίστε για υπερκαταναλώνετε φαγητό μετά από κάθε σας λάθος, οδηγώντας τον εαυτό σας σε απελπισία.
Νυχτοπούλι
Είστε νυχτοπούλι; Κινδυνεύετε πραγματικά από αύξηση βάρους, αφού, εκτός της ανατροπής των ορμονών του μεταβολισμού, έχετε να αντιμετωπίσετε τις μεταμεσονύχτιες επιδρομές στο ψυγείο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι μέχρι τις 4.00 μ.μ. καταναλώνουν περισσότερες από 550 θερμίδες ενώ ξενυχτάνε.
Όσοι ξυπνάτε νωρίς, έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να βάλετε βάρος, αρκεί να καλύπτετε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου καθημερινά.
Εγωκεντρικός
Το να είναι κανείς λίγο εγωκεντρικός δεν είναι και τόσο κακό στην περίπτωση της απώλειας βάρους. Οι άνθρωποι αυτοί εστιάζουν στο συμφέρον κι έτσι δε σπαταλούν την ενέργειά τους άσκοπα. Τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο από όλους για την υγεία τους και τις διατροφικές τους επιλογές.
Αντίθετα, όσοι νοιάζονται πολύ για τους άλλους, εξαντλούν τη δική τους ενέργεια προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τους αγαπημένους τους, γεγονός που οδηγεί σε κούραση, συναισθηματικό φαγητό, κακές διατροφικές επιλογές και συχνά υπερφαγία.
Συγκαταβατικός
Είναι οι άνθρωποι με τα λιγότερα προβλήματα βάρους, πιθανά λόγω της πιο σταθερής αντιμετώπισης απέναντι στο φαγητό, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές.
Νευρωτικός
Ανταποκρίνονται καλύτερα από όλους σε κάθε προσπάθεια μείωσης βάρους, είτε αυτή είναι ήπια, είτε αυτή είναι πολύ αυστηρή και απαιτητική. Άλλωστε, ο τρόπος ζωής τους απαιτεί μεγάλο ποσό ενέργειας, γεγονός που τους προστατεύει από τα περιττά κιλά.




Photo: RANDY'S SANDWICH SHOP

Comments

Popular Posts