Κλιμακα πεινας ή αλλιως Ακουω το σωμα μου

Η κλίμακα της πείνας είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ χρήσιμο εργαλείο, που μας βοηθάει να περιγράψουμε το επίπεδο της πείνας μας και να καταλάβουμε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε ή να σταματήσουμε το φαγητό.

Η πείνα, δηλαδή η έντονη επιθυμία ή η επείγουσα ανάγκη του ανθρώπινου σώματος για λήψη φαγητού, οφείλεται σε βιολογικούς αλλά και ψυχολογικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες.
Εκτιμώντας το επίπεδο της πείνας καταφέρνουμε να καταναλώσουμε όσο φαγητό χρειάζεται το σώμα μας ώστε να έχει ενέργεια χωρίς υπερβολές.
• Όταν κάποιος βρίσκεται στα επίπεδα 1-2 νιώθει ότι λιμοκτονεί και μπορεί να φάει σχεδόν ότι βρει μπροστά του. Συνοδεύεται επίσης από ελαφρύ πονοκέφαλο ή εκνευρισμό. Ακόμη κι αν είναι δύσκολο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: α) φάτε ένα μικρό κομμάτι από ένα φρούτο ή κράκερ ώστε να φτάσετε στα επίπεδα 3-6 β) περιμένετε 10 με 15λεπτά γ) συνεχίστε με ένα κανονικό γεύμα
• Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν άνετα όταν βρίσκονται στα επίπεδα 3-6 της κλίμακας. Τότε καταναλώνουν το γεύμα τους με σύνεση αλλά και μεγάλη ευχαρίστηση.
• Στα επίπεδα 6-10 η κατάσταση ανατρέπεται με την κατανάλωση να ξεπερνάει το φυσιολογικό και να φτάνει σε σημείο τέτοιο που το στομάχι δεν μπορεί να γεμίζει περισσότερο. Νιώθουμε υπνηλία, δυσφορία και μακροχρόνια οδηγούμαστε στην αύξηση βάρους και την αποθήκευση λίπους



Comments

Popular Posts