Βελτιώστε τη σχέση σας με το φαγητό!

Φίλος ή εχθρός; Πηγή απόλαυσης ή άγχους; Η απάντηση διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά και από τη διάθεση του ίδιου του ατόμου κάθε φορά. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το φαγητό μπορεί να είναι εξίσου εθιστικό με τις εξαρτησιογόνες ουσίες κι αυτό είναι κάτι που πολλοί έχουμε υποψιαστεί εδώ και καιρό! Το χρησιμοποιούμε όταν είμαστε αγχωμένοι, στεναχωρημένοι, αναζητάμε μια απόλαυση ή προσπαθούμε να δείξουμε στη διατροφή μας το επιβάλλον που δεν μπορούμε να δείξουμε σε άλλους τομείς της ζωής μας.
Συμφιλιωθείτε λοιπόν μαζί του και βελτιώστε τη σχέση σας:
1. Ακούτε το σώμα σας.
Ανταποκριθείτε στην αίσθηση της πείνας και του κορεσμού. Ακόμη καλύτερα προλάβετε την πείνα σας με μικρά τακτικά γεύματα που δίνουν σταθερή ενέργεια και την ασφάλεια ότι το φαγητό δεν τελειώνει εδώ, ένα μικρό γεύμα σύντομα σας περιμένει.
2. Καταναλώστε τα πάντα – ναι, τα πάντα- με μέτρο.
Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα.  Μόνο τρόφιμα που έχουν προτεραιότητα και τρόφιμα που παίρνουν  τη δεύτερη θέση. Απολαύστε την πίτσα με τους φίλους σας, βάλτε όμως στο πιάτο σας μια γενναία μερίδα σαλάτας, που θα κάνει το δεύτερο ή το τρίτο κομμάτι πίτσας να φαίνεται λιγότερο δελεαστικό. 
3. Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό.
Εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, καταγράφεται στη διατροφική  μας μνήμη και βοηθάει την διατροφική μας συμπεριφορά. Έτσι οι επιλογές μας στη διάρκεια της ημέρας γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή και σύνεση. 
4. Πετάξτε  τα «προβληματικά» τρόφιμα από το σπίτι
Αν το άγχος και η κούραση της ημέρας σας οδηγούν σε αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας ή παγωτού, αποφύγετε να έχετε στο ντουλάπι ή το ψυγείο τα τρόφιμα αυτά. Βάλτε σε κοινή θέα φρέσκα φρούτα, έχετε πάντα πλυμένα λαχανικά στο ψυγείο,  αντικαταστήστε όλα τα ζυμαρικά με προϊόντα ολικής άλεσης και τα πλήρη γαλακτοκομικά με ημιαποβουτυρωμένα.
5. Το timing είναι σημαντικό
Απολαύστε τα αγαπημένα σας «αμαρτωλά» τρόφιμα όταν είστε χορτάτοι και όχι όταν πεινάτε. Αφήστε το φαγητό της παρηγοριάς για μετά το γεύμα. Η ποσότητα που θα καταναλώσετε θα είναι πολύ μικρότερη, η ευχαρίστηση όμως η ίδια. 
6. Μεριδοποιήστε
Μην βάζετε μπροστά σας σε ώρες κρίσης όλη τη σακούλα με τα πατατάκια ή τους ξηρούς καρπούς. Βάλτε μια μικρή μερίδα σε ένα πιάτο ή μπολ και απολαύστε χωρίς τύψεις. Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν ησυχάζουν αν δεν τελειώσει ολόκληρο το κέικ και το μυαλό σας τριγυρνάει συνέχεια εκεί, προμηθευτείτε μικρές ατομικές μερίδες. Η αίσθηση ότι φάγατε ολόκληρο το τρόφιμο και όχι ένα κομμάτι του βάζει από μόνη της τα όρια και στην κατανάλωσή του.
7. Σπάστε τον κύκλο της κακής συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένες συνήθειες πυροδοτούν συχνά συγκεκριμένες συμπεριφορές. Π.χ. όταν είστε λυπημένη τρώτε ανεξέλεγκτα πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση. Σπάστε τον κύκλο: λύπη – τηλεόραση – πατατάκια, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή μιλώντας στο τηλέφωνο αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση. Η αλλαγή αυτή πιθανό να μειώσει και την ορμή σας για την κατανάλωση του σνακ.
8. Τολμήστε μεγαλύτερες και γενικότερες αλλαγές
Ο άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αλλάξει μόνο τη σχέση του με το φαγητό. Καλείται να αλλάξει κι άλλες συνήθειες, όπως τον τρόπο διασκέδασης, επικοινωνίας, οργάνωσης χρόνου και δουλειάς. Πειραματιστείτε με καινούριες αντιδράσεις στα ίδια ερεθίσματα. Ίσως να είναι το κλειδί για μια πιο ισορροπημένη ζωή γενικά.
9. Μην αυτοτιμωρήστε
Υπερκατανάλωση φαγητού – τύψεις – θυμός – αυτοεκδίκηση με ακόμη μεγαλύτερη κραιπάλη. Είναι ο κύκλος της υπερκατανάλωσης – αυτοτιμωρίας.  Αν το παρακάνατε σε ένα γεύμα, συνεχίστε με ισορροπημένη διατροφή χωρίς στερήσεις, δίνοντας στον εαυτό σας τον χρόνο να αναπληρώσει σταδιακά.
10. Χρησιμοποιήστε τη λογική.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: πεινάω πραγματικά; Αξιολογήστε την πείνα σας, ξεκινήστε με ένα ποτήρι νερό, ένα φρούτο και μετά αξιολογήστε την πείνα σας άλλη μια φορά.  Δείξτε αυτοπειθαρχία και  αυτοέλεγχο, καταλάβετε όμως ότι παραμένετε άνθρωποι.
Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος
Ατομικά Προγράμματα Διατροφής
τηλ.2310 218989
κιν. 6932 881133  

Comments

Popular Posts