Σωστη διατροφη για τα παιδια στα χρονια του κορονοϊου

Μια καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες, κι όσο κι αν ξεκινάει με τη δύναμη και την αισιοδοξία μιας νέας αρχής, ο κορονοϊός την οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει το σώμα να λειτουργήσει καλύτερα και το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ισχυρό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ή τρόφιμο που εμποδίζει τη μόλυνση από τον κορονοϊό, υπάρχουν όμως πολλά θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας σε ιούς και ασθένειες.
Η άπαχη πρωτεΐνη,
τα καλά λιπαρά,
η βιταμίνη D,
η αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών Α, C, Β6 και Ε &
τα οφέλη των μετάλλων όπως ο Ψευδάργυρος, ο Χαλκός και το Σελήνιο είναι ζωτικά.

Βασικές οδηγίες προσωπικής υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης μπορούν να λειτουργήσουν ως σύνολο και να ανδρώσουν τον οργανισμό των μαθητών. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι:
• Κάθε τρόφιμο έχει τη δική του αξία. Κανένα δεν μπορεί να πάρει τη θέση του άλλου και η ποικιλία εξασφαλίζει ισορροπία και επάρκεια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
• Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι πραγματικά ο θησαυρός της διατροφής. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες , μπορούν να τονώσουν ουσιαστικά το ανοσοποιητικό. Διαλέξτε τα ακολουθώντας τις εποχές του χρόνου και την εντοπιότητα.
• Προϊόντα ολικής άλεσης όπως δημητριακά, ψωμί, καστανό ρύζι και ζυμαρικά, ξηροί καρποί και όσπρια προσφέρουν φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό
• Το ελαιόλαδο και τα ψάρια είναι άριστη πηγή καλών λιπαρών οξέων που βοηθούν στην καρδιά και τα αγγεία, ενώ
• Η άπαχη πρωτεΐνη από ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και το άπαχο κρέας βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού
• Ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα διατροφής, με τρία κύρια γεύματα και πιο μικρά ενδιάμεσα, λειτουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκά στον μεταβολισμό και στην παροχή ενέργειας.
• Κάθε πρωινό μπορεί να είναι ένα μικρό πλήρες γεύμα. Συνδυάστε γαλακτοκομικά με δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα, χυμό, καρπούς και μούρα. Αυγό, φρυγανιές με λίγο ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα, τραχανάς ή τοστ είναι εξαιρετικές επιλογές.
• Στο σχολείο προτιμήστε σπιτικά σάντουιτς, ή πίτες, κουλούρι, σταφιδόψωμο, φρούτα εποχής, ραβδάκια λαχανικών, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών ή παστέλι
• Το σπιτικό φαγητό είναι πάντα το καλύτερο. Επιλέξτε για γεύμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, μία ή δύο φορές κοτόπουλο, μία μόνο φορά κόκκινο κρέας και αφήστε τις υπόλοιπες μέρες για όσπρια, λαδερά λαχανικά ή ζυμαρικά. Ένα πλήρες γεύμα περιλαμβάνει επίσης σαλάτα εποχής, τυράκι και ψωμί ανάλογα.
• Το απογευματινό μπορεί να είναι κάτι δροσερό όπως χυμός, φρούτο ή γάλα, αλλά και κάτι πιο στέρεο, όπως ψωμί με τυρί, ή μέλι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο. Σπιτικά γλυκά όπως κέικ, κουλουράκια, ρυζόγαλο ή παγωτό μία-δύο φορές την εβδομάδα δεν είναι υπερβολή.
• Στο βραδινό, μπορείτε να διαλέξετε κάτι απλό όπως τοστ, σαλάτες, ομελέτα, σούπες, γιαούρτι & γάλα με δημητριακά ή να επαναλάβετε το μεσημεριανό σε μικρότερη ποσότητα
• Ένα ποτήρι χλιαρό γάλα με μέλι πριν τον ύπνο χαλαρώνει και ηρεμεί.
• Συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, τρόφιμα με πολλή ζάχαρη ή λίπος και έτοιμα φαγητά ας είναι μια περιορισμένη λύση.
• Η καθημερινή άθληση για τουλάχιστον 30 λεπτά και το ελεύθερο παιχνίδι είναι ζωτικά για την ανάπτυξη του παιδικού σώματος και του μυαλού
Επιπλέον
Για την σωστή υγιεινή παροτρύνετε τα παιδιά να:
• πλένουν τα χέρια τους για περισσότερο από 20 δευερόλεπτα με σαπούνι και τρεχούμενο νερό πριν από κάθε γεύμα και
• παρά το ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο κωρονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα, συμβουλεύετε τα παιδιά να μην μοιράζονται φαγητά ή ποτά στο σχολείο
Για όσους προετοιμάζουν το φαγητό της οικογένεας θυμηθείτε ότι:
• Οι επιφάνεις της κουζίνας, τα ταπεράκια φαγητού, οι δίσκοι κοπής, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι
• Τα φρούτα και τα λαχανικά ξεπλένονται καλά με τρεχούμενο νερό – δεν χρειάζεται σαπούνι- ενώ τα κρεατικά, τα ψάρια και το κοτόπουλο πλένονται χωριστά, με τα σκεύη τους καλά σαπουνισμένα
• Οι στατιστικές δείχνουν πως με την πανδημία του κοροναϊού αυξήθηκε η κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων, σε βάρος των φρέσκων &
• Σε περιόδους στρες οι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος γιατί λειτουργούς ως τρόφιμα παρηγοριάς.
• Ενώ, όταν προλαβαίνουμε την πείνα μας και κάνουμε τα ψώνια μας με γεμάτο στομάχι, φαίνεται ότι κάνουμε και πιο σωστές διατροφικές επιλογές.
Έχετε όλοι τις ολόθερμες ευχές μου για
Καλή κι Ευλογημένη Σχολική Χρονιά με σύμμαχο τη Σωστή Διατροφή
Φανή Μπακαλιού MSc,
Διατροφολόγος

Comments

Popular Posts