Τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες

Τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες



• Αλκοόλ: σε ποσότητα μεγαλύτερη από 2 δόσεις, όλα τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο και ημικρανία. Το κόκκινο κρασί, παρά τα οφέλη του, είναι πρώτο στη λίστα.
• Καφεΐνη: Ενώ μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των φαρμάκων που καταπολεμούν τον πονοκέφαλο, ποσότητα μεγαλύτερη από 2 καφέδες την ημέρα προκαλεί ημικρανίες. Θυμηθείτε ότι δεν είναι μόνο ο καφέ και το τσάι που περιέχουν καφεΐνη. Η σόδα, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και πολλά ¨extra¨ παυσίπονα περιέχουν επίσης.
• Τυραμίνη: Φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, τη μπύρα, το αβοκάντο, τις πολύ ώριμες μπανάνες, το χοιρινό, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί, τη σοκολάτα, τα παστά και καπνιστά κρεατικά. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο επεξεργασμένα είναι τα παραπάνω τρόφιμα τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τυραμίνης περιέχουν.
• Τανίνες: ενοχοποιούν τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και τον χυμό μήλου.
• Συνθετικά τροφίμων όπως:
Ασπαρτάμη: γνωστό τεχνικό γλυκαντικό.
MSG (γλουταμινικό μονονάτριο): ενισχυτής γεύσης για καταψυγμένα τρόφιμα, κονσέρβες, αλλαντικά και σούπες.
Νιτρώδη και νιτρικά: συντηρητικά που ενισχύουν τη γεύση και βρίσκονται σε λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι, αλλαντικά γαλοπούλα και μπριζόλα.

Κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και η αντίδρασή του στις παραπάνω ουσίες είναι διαφορετική. Όσο πιο απλά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τόσο πιο υγιείς είμαστε.

Πηγή: Nutrition Reviews, Clinical Journal of Pain

Comments

Popular Posts